postimage-3095

Konstmuseets maskot

Busis Byman är konstmuseets maskot. Namnet Busis härstammar från den första intendenten på Ålands konstmuseum, Nils Byman även kallad ”Bysis”.

Det var under museets stängningsperiod som Busis skapades. Konstmuseet ville satsa på en trycksak där konstsamlingen var i fokus och kom snabbt till den slutsatsen att det var en barnbok med utgångspunkt i samlingen man ville formge. Till författare valdes Carina Karlsson och som illustratör konstnär Amanda Chanfreau. I samarbete med dem växte karaktären Busis fram och barnboken Busis i konstmuseets djurvärld föddes. Busis fungerar som ett hjälpmedel i kommunikationen mellan barnen och konstsamlingen både genom boken och guidningar där Busis är på plats och deltar. Konstmuseet firar även Busisdagen en gång om året, en dag med tårta och pyssel och många tankar kring konst!

Busis tycker att det är buskul med konst! Busis vet att man inte får peta eller röra konsten på museet och brukar istället gå runt och fantisera och småprata med konstverken eller fundera på hur motiven på tavlorna kan smaka eller låta. Att titta på konsten med alla sinnen är Busis specialitet!

FEM SNABBA FRÅGOR TILL BUSIS:

Var bor du? Jag bor nere i konstmagasinet tillsammans med alla konstverken, dom är min familj.
Vilket konstverk tycker du bäst om? Jag har olika favoriter beroende på om jag är glad eller ledsen, mätt eller hungrig, trött eller pigg. Konsten kan väcka olika känslor! Och minnen!
Vad har du fickan just nu? Ett gem, en pensel, ett suddigummi, lite sinitarra, två skruvar, min favorit kotte och en halvt uppäten gurka .
Vad är du bra på? Jag är bra på att filosofera och fantisera, det tycker jag är kul!
Vilket djur är du? Hhmmm… Jag har fyra armar och två ben, jag har en alldeles för liten näsa för att vara en myrslok… jag simmar som en fisk men jag har inga fjäll och ibland sätter jag på mig ett bälte för att hålla byxorna eller kjolen uppe men jag är ju inget bältdjur… Vilket djur tycker du att jag är?

  • Ålands landskapsregering