Caroline Pipping, NOMADS IN TIME & SPACE

Nomader i ändlös rörelse genom tiden och rymden. Ögonblick, klara som kristaller, avslöjar tillvarons förunderliga lek.

28.9 – 28.10.18

Vernissage 27.9 kl. 18

Lunchguidning 4.10 kl. 12

Föreläsning 13.10 kl. 14

Bildkonstnär Caroline Pippings ( f.1958 i Helsingfors ) konstnärskap sträcker sig över närmare fyra decennier. Hon påbörjade sina konststudier i måleri 1979 och då hon blev färdig från Finlands Konstakademi 1987 debuterade hon ännu samma år med en mycket uppmärksammad första separatutställning  ” Brev från Paradiset”  i Helsingfors.

Separatutställningar och grupputställningar avlöste varandra i tät takt under de följande åren. Hon ställde främst ut i Helsingfors men deltog också i grupputställningar på tex Island och Kuba. Senare blev det separatutställningar också i Belgien och Rom.

Efter att den finländska konstscenen under många decennier varit helt dominerad av den abstrakta konstruktivismen var Pippings figurativa, expressiva och ofta självutlämnande måleri både nytt och välkommet. Hennes måleri öppnade dörren till en mer postmodern era där det figurativa igen fick ta plats. De tidiga självutlämnande och ofta självbiografiska målningarna gav henne under en tid smeknamnet Finlands Frida Kahlo –  men hon har också betraktats som en kameleont som ständigt experimenterar med och byter stil och teknik för att uppnå sina konstnärliga strävanden. Hennes produktion innehåller också allt från närapå naivistisk expressionism till inslag av fotorealism eller ren abstraktion – och allt från en för Norden ovanlig färgintensitet till målningar i gråskala.

Barndomsåren i Zambia, somrarna på moderns barndomsgård i södra Finland, en flere års vistelse i Indien på 90-talet, en dramatisk resa i Brasilien och tiden i skärgården ser hon själv som betydande grundbultar i sitt konstnärskap. Människans villkor, de stora existensiella frågorna och vår relation till naturen kan sägas vara Pippings återkommande teman i olika skepnader.

Pippings tre söner föddes -85, -94 och -97. 1994 flyttar hon med familjen och den nya livspartnern Richard Palmer först via Eckerö till Stockholm och sedan sex år senare tillbaka till Åland 2000. Pipping fortsätter dock både under Stockholmsåren och återflytten till Åland att ställa ut främst i Finland, bla med en stor tillbakablickande utställning på Amos Andersons museum 1997. En betydande separatutställning i utlandet var på Gallerie Romberg House i Rom 2001.

De senaste 10 åren har hon främst arbetat med två stora projekt. Det första, ”1001 Buddhas”  mellan 2008-12, med tre olika uppsättningar i Helsingfors 2012 och  Vasa och Seinäjoki 2013. Hösten 2013 påbörjade hon de första keramikskulpturerna, och början till det projekt som skulle bli ”Nomads in Time & Space”  en helhet som vuxit fram ur en mångårig process med ett flertal variationer och utställningar I Finland.

Pipping har genom åren mottagit ett flertal stora stipendier och pris och hennes verk finns representerade i alla större samlingar i Finland och även i Ålands Konstmuseums samling. Också om Pipping ställt ut på Åland ett flertal gånger, och hennes verk finns på offentliga platser såsom i Strandnäs skola och på Ålands Centralsjukhus så är detta hennes första separatutställning på Ålands Konstmuseum.

För att se bilder ur hennes tidigare produktion eller veta mer kan du besöka hemsidan www.carolinepipping.com