Konsttestarna 2018

Vi vill tacka alla åttondeklassister på Åland för ett fint samarbete tillsammans med oss i projektet Konsttestarna! Eleverna har fått möjligheten att skapa en fiktiv utställning som de själva skulle vilja gå på och formge ett vernissagekort eller skriva ett pressmeddelande till sin utställning. Totalt har 52 stycken utställningsförslag skickats in till Ålands konstmuseum från de elever som deltagit. Utställningsidéerna kan sedan Ålands konstmuseum ta inspiration av för att bygga en eventuell kommande utställning. Det har varit lärorikt och givande att få veta vad denna åldersgrupp vill se i en utställningsmiljö.

Här är de 11 bidragen som Ålands konstmuseum valt ut (listas utan inbördes ordning):

Buffén är en utställning som handlar om mat genom tiderna, från stenåldern till nutid. Du kommer att få smaka på olika rätter från olika tider och länder, men mest från Ålands historia. Välkommen på vernissage torsdag den 27.7 kl 17.00″

”Havet är en utställning av konstnär Theodore och Fransyska. De vill uttrycka känslan av frihet i vattnet. Konstnärerna har en stark känsla och har varit vattenmänniskor hela livet. De vill skydda det havet vi har och budskapet med utställningen är att vi måste ta hand om den värld vi har, resurserna minskar och världen håller på att gå under. Gör något nu, ändra världen!! Välkommen på vernissage tisdagen den 13 juni kl. 14.00. Utställningen öppnas av Anton och politikern Felicia. Välkomna!

”Välkomna på vernissage den 10 maj kl. 11-18. Utställningen öppnas av dunderdansarna. Konstnärerna är Amanda Carlsson och Nova Holmberg. Utställningen MUMS handlar om godis och sötsaker. Ni kommer både att få se och smaka på utställningen. MUMS ingår i firandet av påsken.”

”Välkommen på vernissage! Tagen av logiken är en utställning som handlar om hur samhället får dig att ge upp dina drömmar och får dig att se allt på ett mer svart vitt sett. Och om hur du långsamt blir övertagen av negativitet och dåliga tankar. Detta är ett viktigt ämne, och med hjälp av konst kanske vi kan få en bättre förståelse om bland annat psykisk ohälsa. Låt aldrig det logiska helt ta över dig, det finns alltid ett ljus!”