Stegen som skulle komma att betyda allt

Årets sista utställare i Qben under 2020 är fotografen Martin Nyberg. Han har valt att lyfta fram ett väldigt personligt tema i sina fotografier, sin systers självmord och hans sorgearbete. Fotografierna är olika landskapsbilder där A-stegen spelar en central roll och varje bild tagen den tionde dagen i månaden.

”Den 10 augusti 2010, skulle bli ett datum som skulle komma att förändra mitt liv på så många sätt. Just på denna dag, så valde min syster, Gunilla, att ta sitt eget liv. Det har funnits många frågetecken på vägen, mycket som kommer att vara obesvarat.

Den kvällen skulle du komma att använda stegen för att ta ditt eget liv, du såg den som din enda utväg. Hade jag vetat vad du planerade den kvällen, så hade stegen haft en annan betydelse än vad den har idag. Jag har bearbetat min sorg över att jag har förlorat dig på så många olika sätt, skrivit till dig på Facebook, testat att ringa dig, ristat in ditt namn i sanden vid strandkanten – för att se hur vågorna tar över, tills ditt namn försvinner och det finns inget kvar. Det du lämnade efter dig är minnen, saker och stegen”. – Martin Nyberg

Utställningstid: 29.10 – 10.1.2021

X