Guy Frisk

GUY FRISK
15.3 – 7.4.2019

Guy Frisk har haft över 100 utställningar men i denna utställning visas något som konstnären aldrig tidigare visat. I utställningen presenteras nämligen ett urval av de självporträtt konstnären Frisk har skapat under sitt långa konstnärskap. Dessa självporträtt kommer ofta till i pauserna mellan hans övriga projekt och det är första gången Frisk visar bara självporträtt. Det tidigaste självporträttet är skapat kring 1950-talet och det senaste 2018, tekniken varierar från kolteckning till collage och akvarell. Här får man följa med på en resa och ta del av konstnärens syn på sig själv och hur det förändrats med åren.

Guy Frisk, föddes 1934 i Lovisa och studerade vid Konstakademins skola i Helsingfors. 1961 flyttade han till Åland och har idag sin ateljé i Lumparland. Frisk har medverkat i över 100 utställningar och har arbetat med flera konststilar såsom surrealistisk inspirerad superrealism, abstrakt naturlyrik och collage.

Fantasin verkar aldrig sina för denna produktive konstnär som inte räds för att ta sig an allvarsammare ämnen eller pröva på olika tekniker. Det är inte heller alla konstnärer som känner sig bekväma med att avporträttera sig själv. Att verkligen ta en närmare titt och se vad som finns där, inte bara på ytan utan även inuti. För ett bra självporträtt bjuder in och låter betraktaren lära känna personen…

X