God Jul och Gott Nytt År!

Här är en julhälsning från oss och Ålands kulturhistoriska museum i form av Kulturens A,B,C. Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År och vi ser fram emot att möta 2021 fullt av konst- och kulturupplevelser tillsammans er!

Arkeologi – vetenskap som skapar historia utifrån undersökningar av materiella lämningar.

Biennal – utställning som återkommer vart annat år. Mest känd är Venedigbiennalen som grundades 1895.

Curator – en person som planerar och bygger utställningar.

Diptyk – ett tvådelat konstverk.

Epålett – franska épaulette, axelprydnad, ursprungligen ett axelskydd på uniform.

Fernissa – är ett genomskinligt lack som t.ex. skyddar akryl- eller oljemålningen.

Gatukonst – konst i stadsmiljön,ofta obeställd, med en kommentar till omgivningen. En vidareutveckling av graffiti. Även kallat Street art.

Hillebard – ett medeltida stångvapen som förenade yxblad, stötspets och hake.

Impasto – målarteknik där konstnären lägger tjockt med färg.

Jugend – en konststil ca 1890-1920 med böljande, slingrande och växtliga motiv.

Konservator – vårdar och bevarar konst- och kulturföremål.

Leridol – figurer av lera som forskare tolkat som figurer föreställande sälar eller stiliserade människor.

Muralmålning – måleri i stor skala som målas direkt på väggar, främst murytor.

Naivism – konstnärlig riktning där konstnären vill återfå förmågan att betrakta världen genom barnets ögon.

Ornamentik – utsmyckning / dekorering.

Proveniens – uppgifter om ett verks / tings ursprung, ägar- och annan historia.

Quadrillages – nätlikande gallerdekoration under rokokon.

Rockblad – fäste på spinrock för spånadsmaterial så som lin, ull, nässla, hampa. De är ofta konstfärdigt utförda och var populära friargåvor.

Skolva – barngunga i trä, hängdes från taket inomhus.

Triptyk – ett tredelat konstverk.

Ukko – en övergud i finsk mytologi. Gud över vädret och skörden. Avbildas med böljande skägg, vitt hår och svärd eller yxa i handen.

Vernissage – öppningen av en utställning. Från början en tillställning kvällen innan öppningen där konstnären bjuder in sina vänner för att hjälpa till och slutfernissa målningarna.

Workshop – en kortare kurs med ett tema där deltagarna får prova på och vara med och skapa.

Xylografi – träsnitt, den tryckande ytan är upphöjd och skiljs från den icke tryckande ytan genom en nivåskillnad, ungefär  som en stämpel.

YlnMnblått – framställdes 2009, ligger mellan ultramarinblått och koboltblått, med dragning åt det röda hållet.

Z x w q f d c b å – I Nya Kalevala från år 1849 används inte bokstäverna b, c, d, f, q, w, x, z, å.

Ådring – dekorationsmåleri där en träyta målas så att det ska se ut som ett exklusivare träslag.

Äggoljetempera – färg gjord på ägg, rå eller kokt, kallpressad linolja, vatten och pigment och är fri från tillsatser och lösningsmedel.

Örslev – ett toalettredskap i brons eller silver. Användes från vikingatiden ända fram till 1800-talet för att gröpa ur öronvax. Enligt fynd ska örslevar ha varit populära i Finland och Baltikum