postimage-3339

Tämänhetkinen näyttely

24.5 – 15.9.2019

Metsä kietoutuu tiheän rihmastomaisena ekosysteeminä tilaksi ja tunnelmaksi Santeri Tuorin videoinstallaatiossa. Oksien liikkeiden vaihtelevissa radoissa, harmaan sävyjen eri syvyyksissä ja tuulen äänimaailmoissa piirtyvät esiin metsän moninainen aika. Värittömän maaston keskellä hohtaa vihreää. Kim Simonssonin keramiikkaveistoshahmot ovat asuttamansa metsän lailla iättömiä, ikään kuin viestintuojia jaetuista unimaailmoista, yhtä lailla tulevasta kuin menneestä.

Valokuvataiteilija Santeri Tuori (s. 1970) asuu Helsingissä, mutta on kuvannut viimeisen kymmenen vuoden ajan toistuvasti metsäisiä paikkoja Kökarissa, Ahvenanmaan saaristossa. Poiketen vakiintuneimmilta kulkureiteiltä, hän on merkinnyt kunkin kuvauspaikan löytääkseen saman kohdan jälleen eri vuodenaikoina. Video- ja valokuvan kerrostumat tiivistävät maalaukselliseen liikkuvaan kuvaan metsän ekosysteemin moniulotteisen ajan ja muutoksen rytmit. Tuori haastaakin työssään muoto- ja maisemakuvan tapoja vangita, rajata ja tallentaa. Tuorin metsällä on puupellosta poiketen monta aikaa, erityiseen ympäristöönsä ja ilmastoonsa hiljalleen kasvanutta ja toisistaan riippuvaista kestoa ja tempoa. Teosten äärellä puiden mittakaavaa on mahdotonta täysin hahmottaa ja etäisyyden koordinaatit häilyvät puiden tullessa tuulen myötä yhä lähemmäs.

Kim Simonsson (s. 1974) on Fiskarsissa työskentelevä kuvanveistäjä, joka tunnetaan erityisesti keramiikkaveistoksistaan. Valkoiset manga-henkiset olennot ovat saaneet viime vuosina Simonssonin työssä rinnalleen sammalmaisen pehmeäpintaisia hahmoja, joissa keramiikka yhdistyy synteettisiin ja löydettyihin materiaaleihin. Kiiltävän kuoren sijaan hahmojen ja ympäristön raja näyttäytyy huokoisena kasvualustana, eikä keinotekoisen ja luonnollisen eroa enää tunnu olevan. Sammalen lailla juurettomia, ne ovat metsässä kuin kotonaan, sopeutuen ympäristöönsä siihen kuitenkaan täysin sulautumatta. Populaarikulttuurin ja myyttien vaikutteet kohtaavat tässä sammalkansassa. Veistoshahmot kantavat symbolisia ja materiaalisia jälkiä tunnistettavasta kulttuurista, mutta kuuluvat jo jonnekin toisaalle. Niiden tavat ja tarinat ovat kuin kaikuja satuihin kätketyistä viisauksista, kollektiivisen alitajunnan eri taajuuksilta.

bg_right
  • Ålands landskapsregering