Aktuell utställning

KONVALESCENTEN
av Helene Schjerfbeck
14/2–12/3

Ålands konstmuseum har äran att inleda Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneums, stora
satsning för Finlands hundraårsjubileum Klassiker på turné 2017. Under turnén kommer två kända verk ur Ateneums samlingar att visas på elva konstmuseer runt om i Finland.

Till Ålands konstmuseum kommer ett av de två verken, den älskade klassikern Konvalescenten (1888) av Helene Schjerfbeck (1862−1946). Det andra verket, som turnerar längs Finlands östra gräns, är Eero Järnefelts målning Trälar under penningen /Sved (1893). Helene Schjerfbeck räknas idag till de mest betydande modernisterna i hela den västerländska konsten. Hon är känd för sina uttrycksfulla självporträtt och sitt traditionella historiemåleri.