Konvalescenten gästar Ålands konstmuseum

14 Feb 2017 - 12 Mar 2017

Som ett led i att fira Finlands 100-års jubileum kommer nationalgalleriet Ateneum att sända ut Klassiker på turné. Ålands konstmuseum blir först med att ta emot Helene Schjerfbecks älskade verk Konvalescenten, som sedan kommer att besöka konstmuseer i Tammerfors, Karleby, Enare, Kemi och Raumo. Under den månadslånga utställningen av verket kommer vi att hålla specialprogram för grundskolans åk 4-6, 7-9 och gymnasiet, med en tidsåtgång på 45-75 minuter enligt önskemål. Läs mer här: Specialprogram våren 2017.

Utgångspunkten är verket, konstnären och tiden kring sekelskiftet 1800-1900, i det som skulle bli det nya Finland.

Helene Schjerfbeck målade Konvalescenten 1888. Samma år ställdes målningen ut i Parissalongen med titeln Première verdure, första grönskan. Sjuka barn var ett återkommande motiv i den tidens konst, men verket talar lika mycket om hur livskraften återvänder.

Torsdagen den 16 februari kl. 12 kan du lyssna på en lunchguidning där Lena Holger, konsthistorisk forskare, är på plats och berättar om verket. Senare på kvällen kl. 18 har Lena en föreläsning om Helene Schjerfbecks liv och konstnärskap. Lena har forskat om Schjerfbeck  i över trettio år och har skrivit ett flertal böcker om henne. Fri entré till både lunchguidningen och föreläsningen.

Helene Schjerfbeck, Konvalescenten, 1888. Finlands Nationalgalleri/Konstmuseet Ateneum.
Bild: Finlands Nationalgalleri/ Hannu Aaltonen

samarbetspartner.ateneum.100